gtag('consent', 'default', { 'ad_storage': 'denied', 'ad_user_data': 'denied', 'ad_personalization': 'denied', 'analytics_storage': 'denied' });

A bélflóra

A természetes, egészséges bélflórát alkotó jótékony baktériumok a Lactobacillusok és a Bifidobaktériumok, melyek már születéstől fogva jelen vannak az emberi szervezetben. A bélflóra egyensúlya azonban könnyen felborulhat. Ezt szinte mindenki tapasztalta már, hiszen ekkor jelentkeznek az olyan kellemetlen tünetek, mint a hasmenés, székrekedés, puffadás. Ilyenkor az egészséges bélflórát alkotó jó baktériumok száma lecsökken és a kártékony baktériumok túlsúlyba kerülnek.

 

A hüvelyflóra

A női hüvelyflórában szintén sok jótékony baktérium található. Ezek alkotják a Döderlein-flórát, melynek jelentős részét Lactobacillusok, azaz tejsavbaktériumok teszik ki. Ezek, nevükből fakadóan tejsavat termelnek, ami elengedhetetlen az egészséges intim flórához. Fenntartják az egészséges savas közeget, így ellehetetlenítik a káros baktériumok és gombák elszaporodását. Ha valami miatt a természetes tejsavbaktériumok száma csökken, teret kaphatnak a kórokozók, melyek gyulladást és tüneteket okozhatnak.

 

Miért van szükség frukto-oligoszacharidra?

A frukto-oligoszacharidok nem emészthető élelmiszer-összetevők, amely megtalálhatóak számos zöldségfélében, gyümölcsökben. A szervezet ezeket csak részben képes feldolgozni és a megmaradt emésztetlen részek szolgálnak a jótékony baktériumok táplálékaként. Azért is fontos jelenlétük, mert ennek segítségével képesek a jó baktériumok szaporodni (azaz kolonizálódni) és megőrizni, megteremteni az egészséges flórát.

 

Mi boríthatja fel az egészséges flórát?

A bélflóra egyensúlya „érzékeny” tényező a szervezetben, mivel ez immunrendszerünk egyik meghatározó eleme. Az orvos által felírt antibiotikum kezelések köztudottan nem válogatnak a baktériumok kiirtásában, így amellett, hogy a kártékony kórokozókat elpusztítják, a jó baktériumok számát is jelentősen csökkentik. Gyomor-bélrendszeri fertőzések esetén is bizonyítottan megváltozik a bélflóra összetétele, ám akár a helytelen táplálkozás (különösen, ha fennáll valamilyen étel-intolerancia) is okozhat ilyen problémát.

A természetes hüvelyflóra összetétele szintén megváltozhat antibiotikum-kezelés hatására, sőt a gombaellenes készítmények vagy a hüvelyben használt fertőtlenítő hatású készítmények is károsíthatják azt. Ha bármilyen helyi panaszt jelentkezik (pl. égő, viszkető érzés, folyás), valószínű, hogy nincs rendben a hüvelyi flóra egyensúlya, ugyanis a fertőzést okozó baktériumok szaporodásukkal „elnyomják” a jótékony Lactobacillusokat.

 

ISMERD MEG A BILAC HARMONYT!